söndag 2 mars 2014

SEMMELRULLTÅRTA


Sådärja, nu har jag hittat hit igen.Nya friska tag och nya inlägg. 
Nu är det ju semmeltider och jag har gjort en semmelrulltårta. Receptet kommer från tidningen "Baka". I denna är det karamelisserade mandlar i som gör det lite extra crunch. Den här biten blir precis lagom, med en lagom kladd grädde på. Och dessutom kan man frysa in resten av rulltårtan i bitar och ta fram när man blir sugen. Ja, inte grädden då, den får man ju ösa på när det är dags att servera den. 

3 ägg
150 g socker
120 g vetemjöl
5 g bakpulver
5 g vaniljsocker
2 tsk nystött kardemumma
1 msk vatten

Karmaliserade mandlar:
100 g sötmandel
150 g råsocker

Mandelmousse:
3 gelantinblad
3 dl vispgrädde
300 g mandelmassa

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rulltårta: Sätt ugnen på 250 grader. Täck en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och rör ner det tillsammans med vattnet. Bred ut smeten jämnt över pappret.
  2. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut kakan och pudra lite socker över den. Lägg ett bakplåtspapper på kakan, lägg på en plåt och vänd uppochner på kakan. Pensla lite vatten på det bakplåtspapper som nu är överst, vänta någon minut och dra sedan bort det försiktigt. Låt kakan kallna under långpanna.
  3. Karamelliserade mandlar: Grovhacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna på medelvärme i ca 5 min under omrörning. Tillsätt råsocker och låt det smälta till ljusbrun färg. Häll snabbt upp på bakplåtspapper och bred ut det lite. Låt stelna och krossa sedan mandlarna i mindre bitar.
  4. Mandelmousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 min. Vispa grädden. Riv mandelmassan fint och vänd ner den i grädden tillsammans med det karamelliserade mandelkrosset. Tillsätt några droppar bittermandelarom. Krama ur gelatinbladet och smält dem försiktigt i mikrovågsugnen. Blanda ner lite grädde i gelatinet och rör sedan ner gelatinet i grädden.
  5. Montering: Bred ut moussen över kakan och rulla ihop den från långsidan. Rulla sedan in tårtan i bakplåtspappret och låt ligga kallt med skarven ner tills du skär upp den i bitar.
Servera med en extra klick grädde. 




6 kommentarer:

  1. Som på beställning! ;) Men det här receptet har nog missats i baktidningen.
    Precis vad vi lurar på att baka till fettisdagen, eller så semlemuffins. Bara så att det ska gå liite snabbare än att baka egna semlebullar. Härligt att se att du är tillbaka igen, kramizar!

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott! Kul med alternativ till en vanlig semla! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Sett lite här och var och låter väldigt gott som alternativ till traditionell semla.

    SvaraRadera
  4. Gud vilket roligt påhitt:) Släng dig i väggen semlan, nu kommer semlerulltårtan ;-)

    SvaraRadera
  5. Måste bara prova det här, jag är tokig i både semlor och rulltårta så tillsammans måste det ju vara fantastiskt!

    SvaraRadera