tisdag 18 december 2012

BRUNKÅL


Brunkål är en rätt som är vanlig i södra Sverige som serveras på julbordet.

1vitkålshuvud
2 msk smör
1-2 msk ljus sirap
1 msk ättikssprit 12 %
3-5 dl buljong
salt och vitpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Ansa och skölj vitkålen. Dela huvudet i fyra klyftor och skär bort stocken. Skär kålen i små bitar.
  2. Smält smöret i en järngryta eller annan tjockbottnad gryta. Fräs kålen och tillsätt sirap.
  3. Tillsätt ättika och buljong och låt allt småkoka under lock tills kålen är mör och brun 1-1 1/2 timme. Rör om i grytan då och då så att kålen inte bränns fast.
  4. Börja med 3 dl buljong och spä under tiden med mer om det behövs.
  5. Krydda med salt och peppar och mer sirap om det behövs.




8 kommentarer:

  1. Sirap tillsammans med kål är så gott!!

    SvaraRadera
  2. Brunkål har jag aldrig ätit. Jag trodde ju att själva kålsorten hette brunkål, men jag ser ju att det är vitkål man använder, haha! =)

    SvaraRadera
  3. Utan brunkål, ingen jul - så det så! :)
    Något vi verkligen ångrar är att vi aldrig lärde oss att göra det av Ankis mor, hon gjorde den absolut godaste brunkålen någonsin. :(

    SvaraRadera
  4. Det hör ju som sagt till på julbordet! Jag har även gjort kålpudding som ska vara till julbordet. Kram

    SvaraRadera
  5. Det låter jättegott! Har aldrig ätit det. Uppe i norr äter man inte så mycket kål på jul. Ska testa :)

    SvaraRadera