onsdag 17 augusti 2011

VANILJHJÄRTAN


Detta är en klassiker, men ack så god!!!
20 st 

LINZERDEG:
240 g vetemjöl
200 g osaltat smör, rumstempererat
50 g florsocker
5 g vaniljsocker (ca 1 tsk)
2  g salt (ca 2 krm)
20 g äggula

VANLIJKRÄM:
1 vaniljstång (helst från Thahiti)
500 g mjölk, 3 %
120 g äggula
125 g strösocker
40 g maizena
25 g osaltat smör

GÖR SÅ HÄR:

Börja med vaniljkrämen:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ner fröna i mjölken
  2. Koka upp och låt det dra under lock i ca 10 min så att vaniljsmaken riktigt kommer fram.
  3. Vispa samman äggulor, socker och maizena till en redning. Slå över den varma mjölken och blanda om.
  4. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och koka upp krämen under konstant omrörning.
  5. Vispa ner smöret och passera krämen omedelbart genom en sikt eller sil. Låt svalna i vattenbad.
Linzerdeg:
  1. Sikta vetemjölet på bakbordet. Forma det till en ring. 
  2. Lägg smöret, flor-och vaniljsockret samt saltet i mitten, nyp samman till en smulig massa med fingertopparna.
  3. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg med händerna. Arbeta degen så lite som möjligt. Lägg in i plastfilm och låt ligga minst 1 timme i kylskåp.
  4. Sätt ut hjärtformar på bakbordet. Arbeta degen smidig med handen och dela den i 2 bitar. Kavla ut ena biten med hjälp av lite vetemjöl, ca 2,5 mm tjock, pudra ytan med lite mjöl och rulla sedan upp degen på kaveln. Rulla den över formarna. Ta en bit deg stor som ett ägg, doppa den i mjöl och tryck ut degen i formarna så att hjärtformen framstår.
  5. Fyll vaniljkrämen i en sprits och fyll formarna till ca 3/4.
  6. Kavla ut den andra degbiten på samma sätt och rulla den över formarna. Tryck ut dem med hjälp av handflatan, tag bort överflödig deg och sätt formarna på bakpappersklädd plåt. Skär ett jack i mitten av degen så att inte krämen börjar koka under bakningen.
  7. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen, ca 20 min tills de är gyllenbruna. Det är viktigt att ugnen är tillräckligt varm annars börjar krämen koka och kakan blir förstörd. Kolla om bottnarna är genomgräddade genom att knacka ur en kaka och kontrollera så att bottnen fått ordentlig färg.
  8. Låt svalna, tag bort formarna och pudra över florsocker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar